Floating Icon
04 MAR 2024 GAYA HIDUP 1 MINIT BACA 370 LIHAT 14 BERKONGSI

Ayam Goreng Berempah Penggoreng Udara

a_healthier_version_of_ayam_goreng_berempah.jpg

Maklumat Pemakanan (1 Hidangan)

Nutritional-Information-(1-Serving)-BM.jpg

a_healthier_version_of_ayam_goreng_berempah.jpg

Hidangan untuk: 5 orang

Bahan A

  • 5 ketul paha ayam

Bahan B

  • 6 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar sederhana, dipotong kiub
  • 8 biji bawang merah
  • 1 ketul halia, sebesar ibu jari
  • 3 batang serai, potong kecil
  • 1 sk serbuk cili
  • 1 sk serbuk jintan manis
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1 sb serbuk ketumbar 
  • 2 sb serbuk kari daging
  • 50ml air

Cara:

  1. Di dalam pemproses makanan, kisar bahan B sehingga menjadi pes yang halus.
  2. Perap paha ayam dengan pes yang disediakan sekurang-kurangnya selama 3 jam, atau untuk hasil terbaik, perap semalaman di dalam peti sejuk.
  3. Sapu sedikit minyak pada bakul penggoreng udara. Susun paha ayam yang telah diperap di dalam bakul dalam satu lapisan. Bergantung pada saiz penggoreng udara, anda mungkin perlu menggoreng dalam dua kelompok.
  4. Goreng ayam pada suhu 160°C selama 15 minit, kemudian naikkan suhu ke 200°C selama 5 minit lagi.
    (Nota: Jika menggunakan ketuhar, panaskan dahulu pada 230°C, bakar paha ayam selama 20 minit, terbalikkan dan bakar selama 15 minit lagi atau sehingga perang keemasan.)
  5. Paha ayam anda yang lazat kini sedia untuk dihidangkan!

Resipi ini disumbangkan oleh

Georgen ThyePakar Perunding Diet

BSc. (Hons.) Nutrition and Dietetics, IMU

Ahli Majlis Persatuan Dietitian Malaysia (2021-2023)